Over beheersingsystemen en de onmisbare menselijke neus
Onlangs weer eens zitten genieten van een oude aflevering van “Star Trek met het Starship Enterprise”, u weet wel die serie met de op spannende toon uitgesproken zin aan het einde van de leader: “To boldly go where no one has ever gone before!”.
Naast alle Engelse detectives en Falthy Towers van John Cleese kan ik mij hier ongelooflijk mee vermaken en maken herhalingen mij niets uit. Veel van wat in de serie - die in de tweede helft van de zestiger jaren gestart is (!) – te zien valt, is inmiddels door de turbo ontwikkelingen in de ICT bewaarheid en geen ‘fiction’ meer. Alleen de ‘transporter room’ (“Beam me up Scotty” ) en de computer die op commando ieder soort voedsel kan creëren zijn nog geen werkelijkheid, maar wie weet? De serie is een speelplaats voor alle liefhebbers van computers en de wijze waarop die ons leven beheersen. Alles is mogelijk met de computer, en de menselijke invloed op de gebeurtenissen lijkt ver op de achtergrond te zijn, alhoewel – gelukkig – ‘Captain Kirk’ regelmatig op zijn intuïtie de finale beslissing neemt. En dat is maar goed ook. Want de aandacht voor wat ik hier voor het gemak maar even ‘de menselijke neus’ noem dreigt mijns inziens wel eens teveel naar de achtergrond te verdwijnen. Het paradigma in veel organisaties is toch dat de systemen zorg zullen dragen voor de beheersing en de veiligheid. Kijk maar eens naar televisiebeelden waarin je mensen in ‘control-rooms’ ziet staren naar de vele meters, en de vooraf geschreven handboeken en daarin uitgeschreven protocollen ziet hanteren in het geval van een calamiteit.
Let wel, ik ben helemaal niet tegen procedures en protocollen. In tegendeel. Wat je kunt onderzoeken moet je onderzoeken. Wat je kunt vooruitdenken moet je vooruitdenken. Wat je in protocollen kunt vatten moet je in protocollen vatten. Ik hou alleen een pleidooi voor de laatste stap, het erkennen van de onmisbare “menselijke neus”.
Reacties